Alles wat je wilt weten over het weer in New York

October 14, 2022
Regelmatig ontvang ik de vraag: "Ik kom in (noem maar een maand) naar New York, wat voor weer is het dan?". Mensen willen zekerheid. Lees snel verder over alles wat je moet weten over het weer in New York!

"Wat stop ik in mijn koffer? Is het echt zo warm in de zomer? Of heb ik een jas nodig? Is de kans op sneeuwstormen echt aanwezig in januari of valt het allemaal wel mee?"

Helaas kan ik niet door een glazen bol kijken en werkt de Enkhuizer almanak ook niet echt mee. Maar na wat jaren in New York te hebben gewoond kan ik toch een redelijke inschatting maken van de maanden en seizoenen. Ik zal de informatie hieronder niet te lastig voor je maken, ik weet dat je vooral wilt weten welke kleren je moet inpakken. Dus lees verder over alles wat jij wilt weten over het weer in New York!

Laat ik beginnen met een zonnig bericht! 250 dagen in het jaar is het zonnig in New York. Dat is ongeveer 75% van het jaar kans op zon! En dit kan ik beamen. Zelfs op de koudste winterdagen kun je echt genieten van een heerlijk zonnetje tijdens je wandelingen door de stad. Maar laten we nu eens kijken naar de maanden. 

Welk seizoen je ook in New York bent, het is altijd leuk om met mij mee te wandelen! Wil je een rondleiding met een Nederlandse gids? Check dan hier de wandeltours van New York Local.

Januari en februari

Winter. De temperatuur ligt gemiddeld tussen -3 en 6 graden celcius. Hier kunnen uitschieters tussen zitten met heel koude dagen rond -10 graden, maar ook warmere dagen rond +10 graden. De kans op sneeuw is in deze 2 maanden het grootst. En als het sneeuwt in New York, dan sneeuwt het goed! Dat kan natuurlijk prachtig zijn, iedereen kent de magische plaatjes van een besneeuwd Central Park. Maar ben je een week in New York, met temperaturen onder 0 en een flink pak sneeuw dan zul je merken dat dit je ook gaat beperken in je mogelijkheden. Lange afstanden lopen is zwaar door de sneeuw en de kou. Je zult dus vaker pauzes nemen of binnenlocaties moeten bezoeken.

Kledingtip: Warm en waterdicht! Mijn beste tip, neem een goede waterdichte winterjas mee die tot of onder je bovenbenen komt. Hierdoor houdt je je lijf goed verwarmd. Kies altijd voor waterdichte en warme schoenen. Denk er maar eens aan hoe vervelend het kan zijn om per ongeluk in zo’n smeltende berg sneeuwmoes te stappen en je nog even niet bij je hotel bent. Aansluitend: Neem dus ook genoeg sokken mee! Vergeet zeker geen muts en isolerende handschoenen. 

Maart en april

Het begin van de lente. De temperatuur ligt gemiddeld tussen 5 en 13 graden maar net als in Nederland geldt; maart roert zijn staart. Ook al hebben we zin in dat verwarmende zonnetje, het kan nog wel eens flink tegenvallen. In maart en ook vroeg in april kan er nog wel eens wat sneeuw vallen. Dit zijn de 2 meest onvoorspelbare maanden van het jaar. Het kan vriezen, het kan dooien. Bekijk dus goed de weersvoorspellingen een paar dagen voor vertrek om een inschatting te kunnen maken. 

Kledingtip: Medium warme jas, waterdichte schoenen, muts en handschoenen. Zorg dat je je kleding opbouwt in laagjes, zodat je ook makkelijk wat uit kunt trekken als het even meezit. 

Mei en juni

Volop lente. De temperatuur ligt gemiddeld tussen 15 en 25 graden. Dat klinkt goed he? Ik adviseer mensen dan ook vaak om in mei of juni naar New York te gaan. Natuurlijk kennen deze maanden ook uitschieters en kan het eind juni ook behoorlijk warm gaan worden. Denk ook eens aan de bomen en tuinen die mooi opbloeien in deze maanden.

Kledingtip: Neem een dun (water en winddicht) jasje mee en een sjaal. En bouw je kleding op in laagjes, zodat je bij prachtig lenteweer makkelijk iets uit kunt doen.

Juli en augustus

Zomer. De temperatuur ligt gemiddeld tussen 21 en 29 graden. Helaas weet ik uit ervaring dat de temperaturen toch vaker rond 30 graden en warmer uitvallen in deze maanden en het door de luchtvochtigheid nog warmer en benauwder kan aanvoelen. Onderschat dit niet. Ik heb meerdere reacties van mensen gekregen die er spijt van hebben dat ze in deze warme maanden naar de stad zijn gekomen. Je wilt zoveel mogelijk zien van de stad en bent waarschijnlijk heel de dag buiten en dat kan erg zwaar zijn. Het leuke aan deze maanden is dat er veel evenementen zijn, gratis optredens in het park en straatfestivals. 

Kledingtip: een jas is echt niet nodig en een sweater ook niet. Neem vooral genoeg shirtjes mee. Houdt alles zo luchtig mogelijk. Maar vergeet vooral ook niet om jezelf te beschermen tegen de zon. Smeer je goed in met SPF en draag desnoods een pet. Neem een paraplu mee voor een eventueel buitje. 

September 

Nazomer. De temperatuur ligt gemiddeld tussen 17 en 25 graden. Mijn ervaring is dat het niet snel onder de 20 graden zal zijn. De herfst is in aantocht maar daar is eigenlijk nog weinig van te merken. Ook deze maand kent uitschieters met warmere dagen. Zelfs eind september kan het gerust 30 graden worden. Houdt er dus wel rekening mee dat het nog behoorlijk warm kan worden, daar moet je van houden. Het voordeel is dat het in de ochtend en avond aangenaam en koeler is.

Kledingtip: Daar zijn ze weer, de laagjes. Zorg voor luchtige en zomerse kleding, denk aan je zonbescherming en neem een sweater mee of dun jasje voor het geval dat.

Oktober en november

Herfst. Deze maanden hebben veel gemeen maar kunnen lichtelijk in temperatuur verschillen. In oktober is het gemiddeld tussen 11 en 19 graden. In november gemiddeld tussen 5 en 12 graden. Deze twee maanden zijn de ideale tijd om New York te ontdekken. Ze noemen het hier “Sweater Weather”. De temperatuur is grotendeels aangenaam en de stad begint zich te transformeren in warme herfstkleuren met bijbehorende pompoen decoraties. Er zullen veel herfstige activiteiten zijn zoals Halloween en Thanksgiving en uiteraard de bekende NY Marathon, wat de sfeer helemaal compleet maakt. 

Kledingtip: Een medium warme jas en sweaters. Bouw alles ook weer op in laagjes. 

December

Kerst. Je kunt het ook winter noemen, maar zeg nu zelf. Heel december staat in het teken van kerst! De temperatuur ligt gemiddeld tussen 1 en 7 graden. Vaak nog even iets boven het vriespunt en de kans op sneeuw is aanwezig. Maar het is ook best mogelijk dat het soms rond de 10 of 15 graden is.  Ideaal dus om alle kerstdecoraties en etalages te bewonderen in de stad. Het kan ‘s avonds wel behoorlijk koud worden en met wat wind zelfs onder nul uitkomen.

Kledingtip: Check vooral even de weersverwachting zodat je weet of je een dikke of medium warme jas mee moet nemen. Neem muts en handschoenen mee.

Regen

En dan nog even dit. We hebben het nog niet gehad over de kans op regen. Ja, het kan zeker regenen in New York en helaas kan ik daar geen voorspellingen over doen. New York kent kleine buitjes, maar zeker ook flinke regenachtige dagen. Meestal is het dan ook wel na een dag over, dat is een voordeel. Toch vinden toeristen het vaak heel vervelend als ze tijdens hun reis een volle dag regen hebben en dat is begrijpelijk. 

Mijn tip: Maak voor je gaat reizen alvast een lijstje met activiteiten en locaties die je wilt bezoeken die binnen zijn. Mocht er een regenachtige dag tussen zitten dan heb je in ieder geval genoeg opties om de dag binnen door te brengen en hoef je je niet zo te ergeren over het weer.

Bonus tips

> Ga ergens uitgebreid ontbijten of brunchen

> Bezoek een van de vele musea in de stad

> Ga eens naar de bioscoop, veel bioscopen hebben luxe ligstoelen. 

> Plan een dagje shoppen in een overdekte mall

> De informatie over de gemiddelde temperaturen komen van deze website.

Stuur mij een bericht met je wensen en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!
Dank je. Ik kom snel bij je terug!
Oops! Something went wrong while submitting the form.